Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Профил на ask
Име:
Martin Ivanov

Статистика
Популярни постинги:
0

Постинги този месец:
2

Гласове този месец:
1

Коментари този месец:
0

Любими блогове:
0

Блогъри добавили в любими:
0

Блог вълни:
0
Последни постинги
Съвременното общество, макар и трудно, извървя пътя до там, че да не асоциира със страх думата кредит и бърз кредит image. Факт е, че днес тегленето на кредит е съвсем нормално, независимо от причината за това. Важно е да се отбележи, че за заемът, който усвояваме - банков заем, бърз кредит или стоков такъв, е нещо, за което носим и отговорност. С оглед на  това какво влияние имат заемите върху потребителя днес, добре е да се запознаем с някои термини, срещани в кредитната сфера. В следващите редове ще обърнем внимание на въпроса: Какво е кредитен регистър?   

Централен кредитен регистър - най-важното накратко   

Кредитният регистър или ЦКР е информационна система към БНБ, в която се съхранява важна информация за всеки потребител, използвал кредитен продукт. До регистъра имат достъп всички финансови институции, в т.ч. банки и фирми, предлагащи бързи пари на кредит. Благодарение на наличието на подобна единна система, всеки потребител, финансирал се под формата на кредит, има лично досие, от което става ясно колко редовен е в обслужването по заемите си. Информацията в кредитния регистър се формира въз основа на справките, които различните финансови институции подават всеки месец. Корекция на данните на платеца може да бъде направена само от кредитора, в случай на нужда, а справка за ЦКР може да бъде получена от БНБ по обявена законова процедура. Наличната информация за кредити в регистъра се съхранява до 5 години след изплащането на даден кредит, след което се заличава автоматично.  

Лошо ЦКР - основната причина за отказ от заем   

Необслужването на даден заем влияе негативно на кредитната ви история. Независимо дали става въпрос за усвоен кредит онлайн, или офлайн, стоков такъв или кредитна карта, просрочието на вноската автоматично се отразява в ЦКР, с което потребителят се сдобива с т.нар. “лошо ЦКР”. Предвид това, че въз основа на данните от ЦКР кредитните компании преценяват дали да одобрят, или не подадена заявка за кредит, лошото ЦКР е сред главните причини за отказ. Лошите платци се категоризират в две подкатегории на кредитния регистър - “под наблюдение” и “необслужван кредит”. Въпреки че финансовите институции държат на изрядност по отношение на обслужваните заеми, немалко са тези фирми, които биха отпуснали бърз кредит и на лица със заеми “под наблюдение”.  

Изчистване на лоша кредитна история  

Всички данни в кредитния регистър, включително и тези за лоши платци, няма как да бъдат изчистени, преди да мине споменатият срок от 5 години. Междувременно, наличието на нови кредити и погасяването им в уговорените срокове повишава шансовете ви за следващо одобрение. В случай че изпаднете в тежка финансова ситуация и не успявате да обслужвате заема си навреме, добре е да се свържете с кредитора си, за да обсъдите варианти като отсрочка, намаляване на вноска, рефинансиране на кредит и други.
Категория: Бизнес
Прочетен: 57 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 05.11 14:02
В днешно време дистанционният визуален контрол става все по-достъпен и предпочитан в целия свят. Въпреки това голяма част от потребителите все още се колебаят дали да се доверят на инспекционните камери, тъй като широко разпространено схващане е, че за работа с тях е необходимо специално обучение. Всъщност, това съвсем не е така и в повечето случаи проверките с ендоскоп не изискват никакви специализирани знания или умения.   Инспекционните камери могат да се използват за множество цели и задачи. Основното им предназначение е за разглеждане, проучване и инспекция на труднодостъпни места. Едноскопът разполага с кабел, който може да бъде удължаван или скъсяван, в зависимост от конкретната нужда, а главата на камерата има възможността да бъде пречупена под всеки един ъгъл, който е необходим. Това е много полезна характеристика, когато главата на инспекционната камера трябва да обикаля ъгли или да следва извивките на тръби. Малкият диаметър на кабела позволява преминаването на ендоскопа през малки, затворени и труднодостъпни пространства и да достига до места, където обикновен фотоапарат не би могъл да се справи.   

image
Всяка инспекционна камера може да прави снимки и да записва видеоклипове, което е полезно, когато е необходимо не само да се види и установи потенциален проблем, но и да се направи анализ и по-сериозно обследване.    Ето няколко конкретни предназначения и случаи, в които ендоскопите могат съществено да улеснят ежедневието ни:

Инспекция на битови уреди  

С инспекционна камера в днешно време проверката на климатици, вентилатори, труднодостъпни участъци от готварската печка или пералнята никога не е била по-лесна. Ендоскопите позволяват бързо и точно установяване на конкретния технически проблем, което спестява време.

Проверка на автомобилни двигатели
 

Ендоскопът е изключително полезен уред за механиците, който позволява почти пълен достъп до автомобилния двигател. С инспекционната камера може да бъдат разгледани части, които са извън полезрението, без да се налага да бъде разглобявано нищо.

Контрол на тръби с различно предназначение
 

Независимо дали става въпрос за кабелни канали, положени тръби, предпазващи кабели, шини и друго оборудване под земята или на труднодостъпни места, тънкият диаметър на кабела на инспекционната камера гарантира лесното достигане до най-труднодостъпните места. С ендоскопът лесно се установяват потенциални и вече възникнали проблеми – най-често пукнатини по тръбите или повреда на оборудването в тях.    Ако инспекционната камера е водоустойчива, могат да бъдат проверявани канализационни мрежи за запушванията от различен характер. Инспекция на стени   Ендоскопите са много полезни по време на ремонт. С тях лесно може да се определи точното местоположение на стари инсталации зад стените или да се извърши проверка за наличие на мухъл или гниене. Много по-бързо е да се направи малка дупка в стената, през която да мине главата на инспекционната камера, отколкото да се премахне голяма част от самата стена. Проверка на оръжие   Много оръжейни експерти използват ендоскопи за прецизно наблюдение на цевите на различни оръжия по време на проверки, почистване и ремонт.   Независимо дали сте любител, или професионалист в дадена област, инспекционните камери са полезни придобивки, които могат бързо да решат редица проблеми и да ви спестят доста време.

  • Инспекционните камери в днешно време са достъпни;
  • Имат широко приложение както в ежедневието, така и в професионални дейности;
  • Ендоскопите спомагат за бързо, лесно и точно установяване на проблеми от различен характер.
Категория: Новини
Прочетен: 28 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 05.11 11:39

Добро видео с красиви екземпляри декоративни рибки и акваруми. 

Категория: Хоби
Прочетен: 167 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 25.04.2018 11:44
22.02.2017 14:26 - Кой е Галилей
 Великият италиански учен Галилео Галилей, който може би е най-големият родоначалник на научната методика, е роден в 1564 г. в Пиза. Като младеж учи в университета на родния си град, но напуска по финансови причини. Въпреки това в 1589 г. успява да получи преподавателско място в същия университет. Няколко години по-късно става член на преподавателското тяло на университета в Падуа и остава там до 1610 г. По-голямата част от научните му открития са направени през този период.
Първите си съществени успехи Галилео постига в механиката. Аристотел учел, че тежките предмети падат по-бързо от леките и цели поколения учени приемали това твърдение само заради авторитета на древногръцкия учен. Галилео обаче решава да го провери и след редица експерименти открива, че Аристотел не е прав. Истината е, че тежките и леките предмети падат с една и съща скорост, ако не се смята въздействието от триенето на въздуха. (Между другото, легендата, че Галилео извършвал тези експерименти, като хвърлял предмети от наклонената кула в Пиза, очевидно е лишена от основание.)
Разбрал истината, Галилео предприема следващата крачка. Той измерва внимателно разстоянието, което падащи предмети изминават за определено време, и открива, че то е правопропорционално на времето (секундите), през които те падат. Това откритие (което означава еднакво ускорение) е значително само по себе си. По-важното е, че Галилео успява да обобщи резултатите от поредица експерименти в математическа формула. Широката употреба на подобни формули и методи е важна особеност на съвременната наука.
Друго важно откритие на Галилео е законът за инерцията. Преди това се смятало, че един движещ се предмет забавя от само себе си движението си и спира, освен ако някоя външна сила не го кара да се движи. Но Галилеовите опити показват, че това общоприето схващане е погрешно. Ако възпиращите сили, да речем триенето, бъдат премахнати, предметът ще продължи да се движи до безкрайност. Този важен принцип, повторен недвусмислено от Нютън и обявен като Първи закон за движението, е един от основните принципи във физиката.
Най-прочутите Галилеови открития са в областта на астрономията. В началото на XVII век в астрономическата теория цари небивала възбуда: води се остър спор между последователите на Коперниковата хелиоцентрична теория и привържениците на по-старата геоцентрична теория. Още в 1604 г. Галилео е изразил убеждението си, че Коперник е прав, но не може веднага да го докаже. В 1609 г. той дочува, че в Холандия е изобретен телескоп. Макар че има съвсем бедно описание на уреда, Галилео е толкова надарен, че скоро успява да конструира собственоръчно далеч по-добър телескоп. С него насочва наблюдателските си способности към небесата и само за една година стига до цяла поредица важни открития.
Наблюдава Луната и вижда, че тя не е гладко кълбо, а е изпъстрена с много кратери и високи планини. Небесните тела, заключава той, не са нито гладки, нито идеални, а имат същите неравности, с каквито се отличава Земята. Наблюдава Млечния път и разбира, че в крайна сметка той не е някакво небулозно* образувание, а е съставен от огромен брой отделни звезди, толкова далечни, че, гледани с просто око, приличат на мъглявина.
[* Небулоза (лат.) — големи облаци от разредени газове, които се виждат като обща мъглявина. — Б. ред.]
Наблюдава планетите и вижда, че около Юпитер обикалят четири луни. Това е ясно доказателство, че астрономическо тяло може да се върти не само около Земята, а и около друга планета.
Наблюдава Слънцето и открива слънчевите петна. (Всъщност те са забелязвани и преди него от други учени, но Галилео публикува по-убедителни материали за наблюденията си и успява да привлече вниманието на колегите си върху тях.)
Той забелязва, че планетата Венера има фази, подобни на лунните. Това е важно доказателство, което отговаря на Коперниковата теория, че Земята и всички други планети се въртят около Слънцето.
Изобретяването на телескопа и многото открития, до които той води, правят прочуто името на Галилео. Но с подкрепата си на хелиоцентричната теория той предизвиква недоволството на висши църковни среди и в 1616 г. те му нареждат да се въздържа, т. е. да не проповядва Коперниковите идеи. Фактически това е забрана и на Галилео не му остава друго, освен да се гневи няколко години. Когато в 1623 г. папата умира, на негово място идва човек, който се възхищава от Галилео. Следващата година новият папа, Урбан VIII, дава да се разбере (макар и малко двусмислено), че забраната вече не е в сила.
Следващите шест години Галилео посвещава на най-прочутия си труд — „Диалог относно двете главни системи на света“. Тази книга е майсторско изложение на доказателствата в полза на Коперниковата теория и е публикувана в 1632 г. с разрешението на църковните цензори. Въпреки това църковните власти реагират гневно при появата й и скоро Галилео е привлечен да отговаря пред съда на Инквизицията в Рим по обвинения, че е нарушил забраната от 1616 г.
Явно мнозина духовници не са били доволни от решението да се преследва такъв именит учен. Дори според тогавашния църковен закон делото срещу Галилео изглежда съмнително и той получава сравнително лека присъда. Не го изпращат зад решетките, а само го поставят под надзор в собствената му вила в Арчетри. Формално нямал право да го посещават, но тази част от присъдата като че ли не е спазвана. Единственото друго наказание било изискването да се отрече публично от възгледа си, че Земята се движи около Слънцето. Шейсет и девет годишният учен сторил това пред открит съд. (Има една прочута и вероятно апокрифна история, че след като се отрекъл, Галилео свел поглед към земята и промълвил: „И все пак тя се върти.“) В Арчетри той продължил да излага писмено своите възгледи върху механиката. Умира в 1642 г.
Огромният принос на Галилео за развитието на науката отдавна е признат. Неговото значение се корени отчасти в научните му открития, като закона за инерцията, изобретяването на телескопа, астрономическите наблюдения и гениалното потвърждение на Коперниковата хипотеза. Много по-важна обаче е ролята му в развитието на научната методология. Повечето други натурални философи, вземайки пример от Аристотел, наблюдавали характерните черти на явленията и ги категоризирали, а Галилео следял измеренията на явленията и ги преценявал според величината им. Това предпочитание към внимателните количествени измерения става след него основна черта на научните изследвания.
Галилео може би повече от всеки друг е основоположник на емпиричния подход в науката. Той е първият, който настоява за необходимостта от експерименти. Той отхвърля представата, че научните въпроси могат да се решават с позоваване на авторитети, независимо дали това са църковните власти, или мисли на Аристотел. Той отхвърля също използването на сложни дедуктивни схеми, които не се опират на твърдата основа на експеримента. Средновековните схоластици обсъждат надълго и нашироко какво трябва да се случи и защо едно или друго се случва, а Галилей настоява, че е необходим експеримент, за да се определи какво наистина става. Неговият научен мироглед е лишен от всякаква мистика — в това отношение той е дори по-съвременен от някои свои последователи като Нютън.
Галилео е бил дълбоко религиозен човек. Въпреки присъдата той не се отрича нито от религията си, нито от църквата, а само отхвърля опита на църковните власти да задушат научните изследвания. По-късните поколения с пълно право се прекланят пред него като символ на бунта срещу догматизма и авторитарните опити да се задуши свободата на мисълта. Но по-важна е заслугата на Галилео за създаване на модерна научна методология.
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 348 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 22.02.2017 14:27
 Френският химик и биолог Луи Пастьор е всепризнат като най-значителната отделна личност в историята на медицината. Пастьор има много заслуги към науката, но е най-известен с теорията си, че болестите се причиняват от бацили, и с разработката на техниката на превантивната ваксинация.
Той е роден в 1822 г. в градчето Дол, Източна Франция. Като студент в Париж изучава научни дисциплини. През студентските години заложбите му не се проявяват; един от неговите професори дори го окачествил като посредствен в химията. Но след като получава докторат в 1847 г., Пастьор скоро показва, че този професор е сбъркал. Неговите изследвания върху изомерите на винената киселина го правят известен химик, когато е само на двайсет и шест години.
След това той насочва вниманието си към ферментацията и доказва, че този процес се дължи на определен вид микроорганизми. Освен това Пастьор демонстрира, че наличието на друг вид микроорганизми може да доведе до нежелателни резултати във ферментиращи течности. Това скоро го навежда на мисълта, че някои от тях са в състояние да навредят на човека и на други живи същества.
Пастьор не е първият човек, предложил теорията, че болестите се причиняват от бацили. Подобни хипотези са излагани преди него от Джироламо Фракасторо, Фридрих Хенле и други. Но Пастьоровата енергична защита на тази теория, подкрепена от многобройни експерименти и демонстрации, е главният фактор, убедил научната общност, че теорията му е правилна.
Щом болестите се причиняват от бацили, много логично е, че ако им се попречи да проникнат в човешкото тяло, ще се избегнат и съответните болести. Ето защо Пастьор много набляга на значението, което имат антисептичните методи за лекарите, и оказва силно влияние върху Джоузеф Листър, който ги въвежда в хирургията.
Вредните бактерии попадат в човешкото тяло чрез храната и течностите. Пастьор разработва техника (наречена пастьоризация) за унищожаване на микроорганизмите в течности. Когато тази техника е приложена в практиката, млякото престава да бъде източник на инфекции.
Около петдесет и пет годишен, Пастьор насочва вниманието си към антракса (синя пъпка), остра заразна болест по добитъка и други животни, която се предава и на хората. Той успява да докаже, че тя се причинява от определен вид бактерии. Но много по-важно е, че намира начин за създаване на отслабен щам на антраксовия бацил. Инжектиран в добитъка, този отслабен щам причинява само лека форма на болестта, която вече не е фатална, а помага на животните да си изработят имунитет срещу същинската болест. Пастьор демонстрира публично ефекта от имунизацията на добитъка против антракс и това предизвиква радостна възбуда. Скоро става ясно, че тя може да се използва и за предпазване от много други заразни болести.
Пастьор създава техника за ваксиниране на хора против ужасната болест бяс и това е най-прочутото му самостоятелно постижение. След него други учени използват идеите му и изработват ваксини против много други тежки заболявания като епидемичен тиф и детски паралич.
Пастьор, необикновено трудолюбив учен, има още цял ред не толкова известни, но полезни постижения. Благодарение преди всичко на негови опити е показано убедително, че микроорганизмите не се самозараждат. Освен това той е открил явлението анаеробиоза, което ще рече, че някои организми са в състояние да живеят без въздух или свободен кислород. Пастьоровите изследвания върху болестите по копринената буба имат голямо търговско значение. Между другите му постижения е изработването на ваксина против холера у кокошките. Пастьор умира в 1895 г. близо до Париж.
Често сравняват Пастьор и Едуард Дженър, английския медик, открил ваксината против едра шарка. Макар откритието на Дженър да предхожда с повече от осемдесет години Пастьор, ние не му придаваме толкова голямо значение, защото то действа само срещу една-единствена болест, а създадените от Пастьор ваксини могат да се прилагат — и се прилагат! — против много болести.
От втората половина на XIX век средната продължителност на живота в голяма част от света почти се е удвоила. Това чувствително удължаване дава по-дълбоко отражение върху бита на хората, отколкото всяко друго откритие в цялата история на човешкия род. Съвременната наука и медицина ни даряват нас, живите, практически с още един, втори живот. Ако това се дължеше единствено на Пастьор, не бихме се поколебали да го поставим на първо място. Пастьоровият принос е толкова фундаментален, че той несъмнено има най-голяма заслуга за намаляването на смъртността през последния век, за което и получава достойно място в тази книга.
Категория: История
Прочетен: 517 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: ask
Категория: Новини
Прочетен: 2060
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Блогрол