Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11 13:56 - Какво е кредитен регистър?
Автор: ask Категория: Бизнес   
Прочетен: 57 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.11 14:02


Съвременното общество, макар и трудно, извървя пътя до там, че да не асоциира със страх думата кредит и бърз кредит image. Факт е, че днес тегленето на кредит е съвсем нормално, независимо от причината за това. Важно е да се отбележи, че за заемът, който усвояваме - банков заем, бърз кредит или стоков такъв, е нещо, за което носим и отговорност. С оглед на  това какво влияние имат заемите върху потребителя днес, добре е да се запознаем с някои термини, срещани в кредитната сфера. В следващите редове ще обърнем внимание на въпроса: Какво е кредитен регистър?   

Централен кредитен регистър - най-важното накратко   

Кредитният регистър или ЦКР е информационна система към БНБ, в която се съхранява важна информация за всеки потребител, използвал кредитен продукт. До регистъра имат достъп всички финансови институции, в т.ч. банки и фирми, предлагащи бързи пари на кредит. Благодарение на наличието на подобна единна система, всеки потребител, финансирал се под формата на кредит, има лично досие, от което става ясно колко редовен е в обслужването по заемите си. Информацията в кредитния регистър се формира въз основа на справките, които различните финансови институции подават всеки месец. Корекция на данните на платеца може да бъде направена само от кредитора, в случай на нужда, а справка за ЦКР може да бъде получена от БНБ по обявена законова процедура. Наличната информация за кредити в регистъра се съхранява до 5 години след изплащането на даден кредит, след което се заличава автоматично.  

Лошо ЦКР - основната причина за отказ от заем   

Необслужването на даден заем влияе негативно на кредитната ви история. Независимо дали става въпрос за усвоен кредит онлайн, или офлайн, стоков такъв или кредитна карта, просрочието на вноската автоматично се отразява в ЦКР, с което потребителят се сдобива с т.нар. “лошо ЦКР”. Предвид това, че въз основа на данните от ЦКР кредитните компании преценяват дали да одобрят, или не подадена заявка за кредит, лошото ЦКР е сред главните причини за отказ. Лошите платци се категоризират в две подкатегории на кредитния регистър - “под наблюдение” и “необслужван кредит”. Въпреки че финансовите институции държат на изрядност по отношение на обслужваните заеми, немалко са тези фирми, които биха отпуснали бърз кредит и на лица със заеми “под наблюдение”.  

Изчистване на лоша кредитна история  

Всички данни в кредитния регистър, включително и тези за лоши платци, няма как да бъдат изчистени, преди да мине споменатият срок от 5 години. Междувременно, наличието на нови кредити и погасяването им в уговорените срокове повишава шансовете ви за следващо одобрение. В случай че изпаднете в тежка финансова ситуация и не успявате да обслужвате заема си навреме, добре е да се свържете с кредитора си, за да обсъдите варианти като отсрочка, намаляване на вноска, рефинансиране на кредит и други.Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ask
Категория: Новини
Прочетен: 2060
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Блогрол