Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: ask Категория: Новини
Прочетен: 6725 Постинги: 5 Коментари: 0
Постинги в блога от Ноември, 2019 г.
Съвременното общество, макар и трудно, извървя пътя до там, че да не асоциира със страх думата кредит и бърз кредит image. Факт е, че днес тегленето на кредит е съвсем нормално, независимо от причината за това. Важно е да се отбележи, че за заемът, който усвояваме - банков заем, бърз кредит или стоков такъв, е нещо, за което носим и отговорност. С оглед на  това какво влияние имат заемите върху потребителя днес, добре е да се запознаем с някои термини, срещани в кредитната сфера. В следващите редове ще обърнем внимание на въпроса: Какво е кредитен регистър?   

Централен кредитен регистър - най-важното накратко   

Кредитният регистър или ЦКР е информационна система към БНБ, в която се съхранява важна информация за всеки потребител, използвал кредитен продукт. До регистъра имат достъп всички финансови институции, в т.ч. банки и фирми, предлагащи бързи пари на кредит. Благодарение на наличието на подобна единна система, всеки потребител, финансирал се под формата на кредит, има лично досие, от което става ясно колко редовен е в обслужването по заемите си. Информацията в кредитния регистър се формира въз основа на справките, които различните финансови институции подават всеки месец. Корекция на данните на платеца може да бъде направена само от кредитора, в случай на нужда, а справка за ЦКР може да бъде получена от БНБ по обявена законова процедура. Наличната информация за кредити в регистъра се съхранява до 5 години след изплащането на даден кредит, след което се заличава автоматично.  

Лошо ЦКР - основната причина за отказ от заем   

Необслужването на даден заем влияе негативно на кредитната ви история. Независимо дали става въпрос за усвоен кредит онлайн, или офлайн, стоков такъв или кредитна карта, просрочието на вноската автоматично се отразява в ЦКР, с което потребителят се сдобива с т.нар. “лошо ЦКР”. Предвид това, че въз основа на данните от ЦКР кредитните компании преценяват дали да одобрят, или не подадена заявка за кредит, лошото ЦКР е сред главните причини за отказ. Лошите платци се категоризират в две подкатегории на кредитния регистър - “под наблюдение” и “необслужван кредит”. Въпреки че финансовите институции държат на изрядност по отношение на обслужваните заеми, немалко са тези фирми, които биха отпуснали бърз кредит и на лица със заеми “под наблюдение”.  

Изчистване на лоша кредитна история  

Всички данни в кредитния регистър, включително и тези за лоши платци, няма как да бъдат изчистени, преди да мине споменатият срок от 5 години. Междувременно, наличието на нови кредити и погасяването им в уговорените срокове повишава шансовете ви за следващо одобрение. В случай че изпаднете в тежка финансова ситуация и не успявате да обслужвате заема си навреме, добре е да се свържете с кредитора си, за да обсъдите варианти като отсрочка, намаляване на вноска, рефинансиране на кредит и други.
Категория: Бизнес
Прочетен: 450 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 05.11.2019 14:02
В днешно време дистанционният визуален контрол става все по-достъпен и предпочитан в целия свят. Въпреки това голяма част от потребителите все още се колебаят дали да се доверят на инспекционните камери, тъй като широко разпространено схващане е, че за работа с тях е необходимо специално обучение. Всъщност, това съвсем не е така и в повечето случаи проверките с ендоскоп не изискват никакви специализирани знания или умения.   Инспекционните камери могат да се използват за множество цели и задачи. Основното им предназначение е за разглеждане, проучване и инспекция на труднодостъпни места. Едноскопът разполага с кабел, който може да бъде удължаван или скъсяван, в зависимост от конкретната нужда, а главата на камерата има възможността да бъде пречупена под всеки един ъгъл, който е необходим. Това е много полезна характеристика, когато главата на инспекционната камера трябва да обикаля ъгли или да следва извивките на тръби. Малкият диаметър на кабела позволява преминаването на ендоскопа през малки, затворени и труднодостъпни пространства и да достига до места, където обикновен фотоапарат не би могъл да се справи.   

image
Всяка инспекционна камера може да прави снимки и да записва видеоклипове, което е полезно, когато е необходимо не само да се види и установи потенциален проблем, но и да се направи анализ и по-сериозно обследване.    Ето няколко конкретни предназначения и случаи, в които ендоскопите могат съществено да улеснят ежедневието ни:

Инспекция на битови уреди  

С инспекционна камера в днешно време проверката на климатици, вентилатори, труднодостъпни участъци от готварската печка или пералнята никога не е била по-лесна. Ендоскопите позволяват бързо и точно установяване на конкретния технически проблем, което спестява време.

Проверка на автомобилни двигатели
 

Ендоскопът е изключително полезен уред за механиците, който позволява почти пълен достъп до автомобилния двигател. С инспекционната камера може да бъдат разгледани части, които са извън полезрението, без да се налага да бъде разглобявано нищо.

Контрол на тръби с различно предназначение
 

Независимо дали става въпрос за кабелни канали, положени тръби, предпазващи кабели, шини и друго оборудване под земята или на труднодостъпни места, тънкият диаметър на кабела на инспекционната камера гарантира лесното достигане до най-труднодостъпните места. С ендоскопът лесно се установяват потенциални и вече възникнали проблеми – най-често пукнатини по тръбите или повреда на оборудването в тях.    Ако инспекционната камера е водоустойчива, могат да бъдат проверявани канализационни мрежи за запушванията от различен характер. Инспекция на стени   Ендоскопите са много полезни по време на ремонт. С тях лесно може да се определи точното местоположение на стари инсталации зад стените или да се извърши проверка за наличие на мухъл или гниене. Много по-бързо е да се направи малка дупка в стената, през която да мине главата на инспекционната камера, отколкото да се премахне голяма част от самата стена. Проверка на оръжие   Много оръжейни експерти използват ендоскопи за прецизно наблюдение на цевите на различни оръжия по време на проверки, почистване и ремонт.   Независимо дали сте любител, или професионалист в дадена област, инспекционните камери са полезни придобивки, които могат бързо да решат редица проблеми и да ви спестят доста време.

  • Инспекционните камери в днешно време са достъпни;
  • Имат широко приложение както в ежедневието, така и в професионални дейности;
  • Ендоскопите спомагат за бързо, лесно и точно установяване на проблеми от различен характер.
Категория: Новини
Прочетен: 467 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 05.11.2019 11:39
Търсене

За този блог
Автор: ask
Категория: Новини
Прочетен: 6725
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Блогрол